Koken.



*Bezopen krab.
*
Krab met de Bergse AAA maar zonder de 2 andere A's.
*
Krab en dan nu met één van de de andere AAA's.
*
Krab met den leste A.
*
Bijgerecht Linssen-puree

*** Bezopen krab 

Boodschappenlijst
Zalige ovenschoteltjes van krab met sherry en Arnulfus.

Bereidingstijd:
30-60 minuten 

Gerecht:
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:
8 el. boter, 1 el. olijfolie, 1 grote teen knoflook in tweeen gesneden, 4
fijngehakte uien, 2 fijngehakte preitjes, 1 grofgehakte tomaat zonder schil en zaad,
3 el. droge sherry, 3 el. cognac, 2 blikjes krab (goed uitgelekt en ontdaan van
stukjes kraakbeen)of 450 gram vers krabvlees, 3 el. kippenbouillon, 3 el. gehakte
peterselie, cayennepeper, 1,5 tl. zout, versgemalen zwarte peper, 4 sneden vers
witbrood zonder korst en met een vork fijngemaakt.

Hulpmiddelen:
4 vuurvaste schelpen of soufflepotjes, of een ondiepe ovenschaal.

Bereidingswijze:
Smelt 4 el. boter in de olie op niet te hoog vuur. Voeg de knoflook toe wanneer de
boter niet meer bruist en laat deze al roerend lichtbruin kleuren. Haal de knoflook
uit de pan en bak dan ui en prei ca. 5 minuten tot ze glazig zijn. Roer er de
tomaten, sherry en Arnulfus door, draai de vlam hoger en laat dit alles 5 minuten
flink doorkoken tot al het vocht verdampt is. Wel voortdurend roeren!
Draai de vlam laag en voeg toe: krab, bouillon, 2 el. peterselie, cayennepeper naar
smaak, zout en peper en laat dit nog ca. 3 minuten sudderen. Verwarm de oven tot 175
graden. Smelt de rest van de boter in een klein koekepannetje en laat hierin het
broodkruim en de rest van de peterselie zachtjes bakken tot de boter door het brood
is geabsorbeerd. Schep het krabmengsel in de potjes of de schaal, strooi er de
broodkruimels over en bak ongeveer een kwartier in het midden van de oven totdat de
bovenkant knapperig en goedbruin is.

 

*** Krab met de Bergse AAA maar zonder de 2 andere A's

De zoete smaak die asperge al van nature heeft, wordt nog versterkt door het
krabvlees. Bovendien ziet het er heel leuk uit, want het rood/witte krabvlees staat
heel mooi bovenop het groene aspergebed.


Bereidingstijd:
20-30 minuten

Ingrediënten voor 3 personen:
Ca. 800 gram groene asperges,
5 el soja- of maisolie,
4 dunne plakjes geschilde gemberwortel,
1 el Shaoxing wijn of medium dry sherry,
1 tl zout,
ca. 1 dl bouillon,
1-2 tenen knoflook,
1 cm geschilde gemberwortel,
2-3 lenteuien (alleen het wit),
ca. 200 gr krabvlees (blik),
Voor de saus:
2 tl aardappelmeel,
5 el bouillon of water,
2 el oestersaus,
het vocht van het blikje krab,
zout.

Hulpmiddelen:
Koekenpan

Voorbereiding:
Snij de droge snijkanten van de asperges ruim af en gooi die weg (of trek er
bouillon van). Verdeel de asperges in stukken: de punten ca. 6 cm lang en de stelen
ca. 3 cm lang. Snij het stuk gember van 1 cm in "zijden draden". Dit doe je door het
stuk in zeer dunne plakjes te snijden en deze plakjes weer in zeer dunne reepjes.
Hak de knoflook fijn. Snij het wit van de lenteuien in ringetjes. Maak het blik krab
open, laat uitlekken en vang het vocht op. Voor de saus: maak het aardappelmeel aan
met het water of de bouillon en vermeng met de oestersaus, het vocht van het
krabblikje en wat zout.


Bereidingswijze:
Verhit een wok op hoog vuur tot deze begint te roken. Laat 3 el olie rondvloeien,
voeg de plakjes gember toe en laat even sissend bakken. Doe de asperges erbij en
schep luchtig om en om tot het goed warm is. Giet de helft van de wijn of sherry
langs de rand; temper het vuur als het sissen stopt en voeg zout en bouillon toe.
Breng aan de kook en laat afgedekt sudderen: 4-5 minuten voor dunne asperges, 6-7
minuten voor middelgrote en nog langer voor dikke exemplaren. De asperges moeten
zacht maar knapperig worden. Schep ze uit de wok en houd ze warm.

Spoel de wok om en droog hem. Verhit weer op een hoog vuur tot de wok gaat roken.
Laat de resterende olie rondvloeien en laat de fijngehakte knoflook, de
gemberdraadjes en de lenteui bruisend bakken tot alles geurt. Roer het krabvlees
erdoor en roerbak het goed warm. Giet dan pas de resterende wijn of sherry erbij
langs de rand; voeg de omgeroerde saus toe. Laat al roerende binden. Schep alles
over de asperges en dien op.

Serveertips:
Dit is een Bergs gerecht. Een Bergse maaltijd bestaat altijd uit de drie AAA's.
Wordt dit gerecht als enig gerecht gegeten met bijvoorbeel linssen dan is het naar
mijn mening voldoende voor 3 personen. De officiele opgave bij dit gerecht is voor 6
personen met de 2 andere AAA gerechten.

 

*** Krab en dan nu met één van de de andere AAA's

Bereidingstijd:
10-20 minuten

Ingrediënten:
750 gr zeevisfilets (kwabaal, dorade, schol, wijting, enz...)
1 blikje ansjovis
1 el ansjovispasta
1 dl olie
zout
koriander
3 uien
75 gr geplette amandelen
1 mespuntje sambal
1 el tomatenpuree
1 blik krab
1 kokosnoot

Bereidingswijze:
Verdeel de visfilets in gelijke stukken en pocheer ze met een gehakte ui, de
kokosmelk en wat zout.
Let erop, dat de verschillende vissoorten gelijktijdig gaar zijn.
Schik de vis op een serveerschotel en houd hem warm.
Fruit in de olie vlug even de gehakte uien aan met de versgeraspte kokosnoot en de
geplette amandelen.
Roer er de tomatenpuree, de ansjovis & ansjovispasta, de krab en de verscheidene
specerijen door en overgiet met het pocheervocht van de vis.
Laat de saus op een hoog vuur indikken en overgiet dan de vis met deze aromatische
en geurige saus.


 

*** Krab met den leste A.

Bereidingstijd:
10-20 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:
14 staafjes krabvlees
* gemengde salade
* 8 flinke aardbeien
* 10 minitrostomaatjes
* olijfolie extra vergine
* peper en zout van de molen
* wat zoete patrikapoeder


Voorbereiding:
Eigenlijk zou je kant en klaar gemarineerd krabstukken moeten hebben, zoals ze die
in alle Italiaanse supermercato's verkopen bij de delicatessenafdeling. Misschien
zijn ze hier ook al te koop, wie dat weet mag het me zeggen. Maar je kunt dat ook
zelf wel: een dag vooraf doen!!!!! en wel als volgt:
krabstaafjes schuin in de breedte doorsnijden en in een schaal doen; daarover wat
olijfolie en milde azijn en een heel klein beetje zeer fijn gesneden uisnippertjes.
Wat peper en zout, weinig! Tenslotte de paprikapoeder.Laat dit maar eens een nachtje
afgedekt staan.

De aardbeien in de lengte in vieren delen, evenals de trostomaatjes.


Bereidingswijze:
Drapeer wat sla op de borden, de Krabstaafjes erop verdelen en de aardbeien. De
tomaatstukjes erlangs. Lekker overgieten met olijfolie en peper en zout van de
molen!

 

Bijgerecht Linssen-puree

Bereidingstijd:

50-60 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:
200 gram rode linssen, 1 theelepel gemalen komijn(djinten) 1 theelepel chilipoeder,
zout vergemalen peper, 1 ui, 1 knoflookteentje, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel
limoen of citroensap, 2 eetlepels gesnipperde koriander

Hulpmiddelen:
Pan, anti-aanbak koekenpan

Voorbereiding:
Spoel de linssen af en week ze ca. 1 uur in ruim koud water, Breng 3/4 liter water
met de linssen, de komijn, chilipoeder en zout naar smaak aan de kook, kook de
linssen, zonder deksel en regelmatig roerend, zachtjes tot puree in ca. 35
minuten.Pel en snipper intussen de ui en het knoflookteentje.

Bereidingswijze:
Verhit de oli in een koekenpan en fruit de ui in ca. 5 minuten lichtbruin, voeg de
knoflook toe en bak die zachtjes ca. 5 minuten mee. Roer het uimengsel, het limoen,
of citroensap en de koriander door de linzenpuree, breng de puree op smaak met zout
en peper.